Αρχική > Αφιερώματα, Αθλητισμός > Αφιέρωμα: Ο θρύλος, Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς!

Αφιέρωμα: Ο θρύλος, Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς!

Πριν μερικές μέρες το μπάσκετ έγινε φτωχότερο και έχασε λίγη από τη λάμψη και την αίγλη του, λόγω της φυγής του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς..! Οι αθλητικές ιστοσελίδες βουϊζουν από τότε για την φυγή του πολύ μεγάλου αθλητή, Πέτζα Στογιάκοβιτς και τονίζουν και… ξανατονίζουν την τεράστια προσφορά του στο μπάσκετ αλλά και την πολύ μεγάλη ποιότητα που τον διέκρινε ως παίκτη… Αλλά τι έκανε αυτός ο τεράστιος παίκτης και προβάλλεται τόσο πολύ;;; ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ αποφάσισαν να του κάνουν ένα αφιέρωμα για να θυμούνται οι «παλιοί» και να μαθαίνουν οι «νεότεροι»…

Ο Στογιάκοβιτς γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1977 στο Σλαβόνσκα Ποζέγκα της Κροατίας αλλά κατά τη διάρκεια των Σερβοκροατικών συγκρούσεων την τετραετία 1991-1995, η οικογένεια του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Βελιγράδι… Αυτή η ατυχία που βρήκε την οικογένεια του , αποδείχτηκε σε τύχη βουνό για τον ίδιο, καθώς στο Βελιγράδι τον είδαν να παίζει μπάσκετ οι σκάουτερ του Ερυθρού Αστέρα και κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του!

Στον Ερυθρό Αστέρα παρέμεινε δύο χρόνια και επειδή το τεράστιο ταλέντο του έμενε αναξιοποίητο στην Σερβία, το 1994 πήρε μεταγραφή στον εξαιρετικό ΠΑΟΚ της εποχής και έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης! Στην διάρκεια της καριέρας του στην ομάδα της Μακεδονίας κατάφερε να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του ΠΑΟΚ, έχοντας ως καλύτερη σεζόν του με το «Δικέφαλο του Βορρά» τη σεζόν 1997-1998… Εκείνη τη χρονιά ο Στογιάκοβιτς τελείωσε τη σεζόν έχοντας κατά μ.ο. 23.9 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ενώ οδήγησε τον ΠΑΟΚ στα τελικά της Α1 απέναντι στον Παναθηναϊκό, από τον οποίο έχασε τελικά το πρωτάθλημα με 2-3 νίκες… Στα αξιοσημείωτα της καριέρας του στον ΠΑΟΚ είναι το κύπελλο Ελλάδας, που κατέκτησε το 1995 αλλά και το απίστευτο buzzer beater τρίποντο, το οποίο έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ  το 1998 στο ΣΕΦ, απέναντι στον Ολυμπιακό με 55-58 και σήμανε τον αποκλεισμό του πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακού από τα τελικά της Α1!!!


Έτσι λοιπόν, απολύτως φυσιολογικά την επόμενη σεζόν βρέθηκε στο NBA, με τη φανέλα του Σακραμέντο..! Στους  Κινγκς παρέμεινε 8 χρόνια και έμεινε στην ιστορία του ΝΒΑ, ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ στο πρωτάθλημα όλων των εποχών..! Η καλύτερη σεζόν του με την φανέλα των «βασιλιάδων» πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 2003-2004, όπου είχε μ.ο. πόντων 24.2 ανά αγώνα! Μάλιστα στους Κινγκς κατάφερε: να αναδειχθεί κορυφαίος ευρωπάιος πάικτης του ΝΒΑ τρεις φορές (!), να συμμετάσχει τρεις φορές στο Ολ Σταρ του ΝΒΑ (2002, 2003, 2004) και να κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό τριών πόντων του ΝΒΑ το 2002 και το 2003!

Το 2006 ο «Πέτζα» βρέθηκε στην Ιντιάνα ως αντάλλαγμα για τον ερχομό του Ρον Αρτέτσ στους Κινγκς, χωρίς όμως να κάνει πολλά πράγματα και έτσι την ίδια σεζόν  βρέθηκε στους Χόρνετς… Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από το πέρασμα του από τη Νέα Ορλεάνη είναι οι 42 πόντοι απέναντι στους Μπόμπκατς το 2007!

Το 2010 πήρε μεταγραφή στους Ράπτορς, όπου όμως δεν αγωνίστηκε πολύ λόγω τραυματισμού στο αριστερό του γόνατο και εν τέλει κατέληξε στο Ντάλλας, με τη φανέλα των οποίων κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ το 2011. Τελικά στις 19 Δεκεμβρίου 2011, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Επίσης ο Στογιάκοβιτς ήταν διεθνής με την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία, με την φανέλα της οποίας κατέκτησε τα Ευρωμπάσκετ του 1999 και του 2001, ενώ αναδείχθηκε και κορυφαίος παίκτης του Ευρωμπάσκετ το 2001 στην Τουρκία.

Ο «Πέτζα» σημείωσε συνολικά στην καριέρα του 13.647 πόντους, πήρε 3.782 ριμπάουντ και μοίρασε 1.408 ασίστ!!!

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.