Αρχική > Κόσμος > Οι Παλαιστίνιοι είναι «επινόηση»

Οι Παλαιστίνιοι είναι «επινόηση»

Οργή προκάλεσε ο επικρατέστερος Ρεπουπλικάνος υποψήφιος και  πρώην πρόεδρος της Βουλής Νιούτ Γκρίνγιτς, όταν ισχυρίστηκε ότι το Παλαιστιανικό «επινοήθηκε» και ότι δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι , αλλά επρόκειτο απλώς για Άραβες οι οποίοι ζούσαν στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Εβραίων να αποκτήσουν μια πατρίδα.

Η δήλωση αυτή και μάλιστα εν μέσω των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, είχε ως συνέπεια την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Παλαιστινίων διπλωματών Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην αμερικανική πολιτική «απεχθή» και επεσήμανε ότι «τέτοιες λογικές είναι επικίνδυνες, ενώ πρόκειται για το πιο ρατσιστικό σχόλιο που είχε ακούσει».

Μέλος  του Απελευθερωτικού Κινήματος των Παλαιστινίων ανέφερε ότι ο Γκρίνγιτς έχει «χάσει επαφή με την πραγματικότητα»

Η ισραηλινή πλευρά, αντίθετα, χαιρέτησε θετικά τις δηλώσεις του Ρεπουπλικανού υποψηφίου.

Ο Γκρίνγιτς φαίνεται να αποκλίνει και με την επίσημη γραμμή των ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν τη λογική των δυο κρατών στην περιοχή. Δημοκρατικοί βουλευτές έκαναν λόγο για απεχθή προσπάθεια του Γκρινγιτς να προσελκύσει την προσοχή και να κερδίσει τη στήριξη του  πανίσχυρου στην Αμερική εβραϊκού λόμπι

Παρά τις αντιδράσεις, ο Γκρίνγιτς εμμένει στις απόψεις του.

Θα είναι άραγε επαρκής αυτή η ακραία πολιτική στήριξη, πρώτον για να κερδίσει το χρίσμα και κυρίως για να κερδίσει την προεδρία?

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.